kelas compensation and benefit......
abang Ekhsan...
akai....
bosan ea,,,,,,
tp dapat juak aku mengON9 kan diri.....
hahahaa......
so straight to the point...
tajuk aku
Makanan Masyarakat Melanau
motif ku menaip benda tok??
aku merasakan penting ada org yg mempunyai blog untuk share apa jak knowleadge yg kita tauk pada org luar..
ceh [sebenarnya.... aku n kawan aku buat assignment HE pakai blog org as main reference]
so xsalah kalau aku taip juak....
ni tauk ada .......
juak org pakei blog aku as reference kelak.....
wakaakakkakakah......
k...
tok serba sedikit tentang latar belakang org melanau....
Etnik Melanau di Sarawak kebiasaanya tinggal di rumah panjang yang mana rumah tersebut dibina dengan tinggi kerana tinggal di pesisiran pantai seperti kawasan lembah utara sungai Rajang, Sarikei, Daro, Igan, Mukah, Oya, dan Bintulu. Etnik Melanau juga merupakan antara msyarakat yang terawal wujud di Sarawak dan menetap di Mukah. Masyarakat Melanau pada masa kini telah mengubah cara hidup mereka daripada secara nomad kepada penempatan kekal iaitu dengan tinggal di rumah kampung. Selain daripada itu, proses asimilasi turut berlaku apabila masyarakat Melanau mula mengamalkan corak hidup masyarakat melayu dan menganuti agama Islam. Namun demikian bagi masyarakat Melanau yang tidak menganuti agama islam, mereka biasanya mempercayai makhluk ghaib yang dipanggil “Ipok”.
ayat loak... full bahasa baku....
ekekekekeh.....
stat dengan fl makanan yang menjadi "signature" pada org melanau...
apa t signature oa??? sinomin ngan org melano....
hehehhe....
UMAI....
Umai merupakan makanan yang dianggap penting dan sinonim dengan etnik Melanau di Sarawak. Umai disediakan dengan cara menghiris ikan segar seperti ikan bawal, ikan pirang, ikan terubuk, sotong udang dan obor-obor. Namun begitu, tidak semua ikan sesuai untuk dijadiakn sebagai umai. Kemudian hirisan ikan terebut akan diperap bersama dengan jus limau kasturi, cili, bawang merah, bawang besar dan garam. Ikan tersebut akan diperap selama beberapa minit bagi memastikan ikan tersebut masak akibat tindak balas asid yang terdapat dalam jus kasturi. Dari segi kesihatan, umai sangat berkhasiat kerana bahan-bahan segar diguna dalam penyediaanya serta kaya dengan sumber protein.
[copy n paste dr assigment aku koa... hahahaahhaa]
syioh... ada kuiz..
so bersambung dalam post seterusnya......
Ask.com.......
hahaahahhahaa......
.......isz.........
0 comments:
Post a Comment